АНИМАЦИЯ? .... АМИ СЕГА?...

 

През последните години сме свидетели на бурното развитие на туризма в България и то предимно по Черноморието. Притегателната сила на палещото слънце, примамливите спокойни морски талази, добрият хотелски продукт както и изобилието от възможности за забавления по различните български курорти са високо ценени от множество туристи от Германия, Великобритания, Белгия, Холандия, Русия, Франция и др. Туристическият продукт у нас се стреми да предлага конкурентно качество и да следи световните тенденции на развитие в тази област. Неизменно е и масовото настъпване на все по широкоспектърно предлагане на допълнителни услуги и забавления и от различните български  туристически фирми и хотелиери.Оказва се, че един от тези нови за нашия туристически свят продукти, а именно анимацията,е областта или предмета на дейност който е най-малко познат като специфика и който от своя страна носи най-голяма комплексна удовлетвореност на почиващите както и на хотелиерите от друга страна. Анимацията е позната като туристически продукт и се развива от над 30 години в повечето туристически дестинации по света. У нас до скоро тя беше приоритет само на чуждите туроператори, които от близо 15 години одухотворяват чрез специфични анимационни концепти туристическото ежедневие в своите клубни хотели ( Neckermann, TUI, ITS, ½ Fly, Alltours и др.). С разрастването на популярността на анимацията по българското Черноморие понятието вече се свързва със същинкото му значение, а не само с детски рисувани филмчета.

Анимацията е активен процес на подбуждане, поощрение и приятелско предложение. Следователно тя е нещо повече от информация, повече от предоставена на разположение инфраструктура. Анимацията е помощ за удовлетворение и от там за самоосъществяване на човека. Той би трябвало да бъде поставен в ситуация, в която да излезе от своята черупка, да разцъфти и да открие нови хоризонти, за да открие същността и красотата на околния свят отново. Анимацията обхваща всички възрастови групи: от най-малките (3 год) до най-големите деца (90 год), предлага спортно, културно, творческо развлечение за знание, за емоция и за игра. Общуването в анимацията е свободно нерегламентирано, неофициално, но и по-емоционално наситено, разчупващо закостенели бариери, общуване с човека, а не с неговата маска. Да намериш нов приятел, да изживееш нещо необикновенно, да се изявиш със свои скрити таланти, да излезеш от руслото на ежедневието – това е движещия стимул на туристите опосредствен от аниматорите – жреците в свещения храм на спорта и забавата по време на най-лелеяното време от годината на всеки човек – неговата почивка.

Аниматорът, погледнат детайлно е в известен смисъл смесица от социален работник, педагог, терапевт, спортист, клоун, артист, специалист по всичко, но и приятел, съмишленик, колега и всичко това събрано в една личност. Сами разбирате, че съчетаването на толкова качества и изисквания е доста трудна работа и е най-вече процес. Процес, който при благодатна почва, създава именно тези плодове на всестранно удовлетворение на туриста, независимо от някои обективни обстятелства. Основното и най-важното при анимацията е човешкия фактор. Без аниматори, които да са отдадени на професията си, които всеки миг с радост, желание и отговорност  да отдават сили, креативност и време, този продукт се превръща в добре замислена , но неефективна стерилна организация, която не постига поставените цели -  туристическа почивка – изживяване, а не сбор от храна, нощувка, спорт и плаж.

Човешкият фактор - аниматора е и този, който прави преуспяващ и цитиран като най-удовлетворителен анимационен продукт в рамките на паушалния туризъм, а именно продукта на Neckermann Family, представен у нас, а и в Египет и Гърция чрез аниматорите на Елиттур ООД. Този продукт предоставя на туристите с по-малък бюджет възможността за изживяване на клубна атмосфера, на специално внимание към неговата личност, на невероятни изживявания. В анимацията различните организатори поставят акценти на различни места – на детска анимация, на спорта като квалифицирана изява, на вечерната анимация и др. Продуктът на Neckermann Family се стреми да покрие изискванията на цялото семейство: щуротии и игри за децата, coole Action за тийнейджърите, спорт и забавление за мама и татко и като апотеоз на деня невероятен танцов или артистичен спектакъл сред музика и светлинна феерия.

Водни битки, пясъчни замъци, пиратски приключения, нощни походи с фенери, срещи с вещици и индианци, детска дискотека, футбол и игри, пясъчни рисунки и колажи – това са само част от изявите в детските клубове на фирмата в Албена, Зл. Пясъци, Св. Константин, Сл. Бряг, Хургада иШарм ел Шейкх (Египет), Халкидики и о-в Родос (Гърция), Анталия (Турция), Хърватска. Различни видове спорт: волейбол, дарт, водна топка, водна гимнастика, тае бо, стречинг, тенис на маса, футбол, стрелба с лък и мн.др. въудошевяват мама , батко, кака и татко. А вечер, вечер всички заедно се наслаждават на детски програми, в които децата са малки звезди (Хари Потър, Магията на Олимп, Уолт дисни, Йозеф, Мини плей бек шоу) или на танцово-артистични програми представени от аниматорите (India, my love, Miami nights, All that folk, Sounds of Africa, Sketch up, Crazy Mix, Seltic Pride, Re-member и мн.др.). За гостите е изключително преживяване да видят преобразени в танцьори и артисти същите тези спортни аниматори, с които цял ден са се шегували и играли заедно, същият приятел, който е толкова близо до тях и до техните изживявания.

За да може обаче аниматорът да влиза от роля в роля с лекота, за да оставя ослепително впечатление с лекота и непринуденост, са необходими дни и седмици упорит труд.

Как се става аниматор? Въпрос, често задаван от много гости на клубните хотели. Анимацията е не само професия, а и призвание. Да си винаги в настроение, да увличаш всички присъстващи и да им създаваш усещането за неповторимост, да си партньор за разговори на различна тематика на немски, английски, френски или руски език – характеристики, които трябва всеки аниматор да носи в себе си още преди да изучи занаята. Всеки един настоящ , а и бъдещ аниматор от Елиттур ООД е изминал дългия път от интервюто- кастинг , представяне пред комисия, през 1 месечно интензивно обучение и неуморната работа по хотели. С един екип от около 120 сътрудници, определено може да кажем, че това е една от най-големите анимационни организации в България EliteThe New Generation Academie Bulgaria -Your way to touch the next service dimencion

За страничния наблюдател – нищо особено – аниматорът е по цял ден на плажа, забавлява се, и то срещу заплащане за това удоволствие. За да достигне до тази лекота, зад всяко едно успешно представление стоят упорити репетиции, проби при високи температури, труд при събиране на информация и подготовка за всеки един непринуден въпрос при викторини например. Потока от новости в нашия забързан модерен свят не секва, а от там се повишават и изискванията към естеството на анимацията и аниматорите в частност. В отговор на това Елиттур търси и обучава желаещи за аниматори от цялата страна, квалифицира и мотивира допълнително своите сътрудници и ги обучава като ръководни кадри във екипите си. Представете си само тази жужаща фабрика от млади, талантливи, усърдни хора на едно място по време на обучение, представете си тази обмяна на опит, тази мотивация която движи творческите им души от ранна утрин до късна доба да дават всичко от себе си в стремежа си да се докажат и да представят всичко изучено на ниво. А това е само началото...

Анимацията е млада и динамична професия, която привлича със своята екстровертност, креативност и гъвкавост. Тя е и ковачница на тези млади души и характери, които в разстояние на месеци се сблъскват с разнородни и наситени проблеми, радости и неволи, като реагират бързо, вземат мигновенни решения и израстват в екип.

Бъдещето на анимацията прозират и все повече хотелиери и организации. Един добър хотелски продукт е вече немислим без нея. Все повече туристически деятели осъзнават нуждата от регламентиране и поддържане на тази професия и дейност. Безспорно е, че поставяйки основите на анимационния продукт са нужни известни инвестиции във персонал и материална база ( спортно-развлекателна инфраструктура и оперативни  материали, сцени и музикално – осветителна техническа база, костюми и т.н.). За това пък една добре функционираща анимация повишава многократно удовлетвореността от хотелския и туроператорски продукт, увеличава приходите, носи имиджа, увеличава желанието за повторна почивка на същото място и намалява многократно възможните рекламации.

Анимацията е мястото, където се събират интересите на хотелиер, ресторантьор, туроператор и гост. Анимацията и в частност аниматора са тези звездни фойерверки, за които с удоволствие си припомняме след почивка.

Заповядайте на море, изживейте тази буря от емоции, насладете се на творчеството, красотата и смеха, впуснете се в ритъма на този свят:

 

АНИМАЦИЯ?..... ДА, СЕГА!

 

 

Катя Атанасова

Ген.мениджър анимация